niedziela, 30 czerwca 2019

Koktajl szpinakowo-cytrusowy

Lato do świetny okres na wprowadzenie do diety świeżych warzyw i owoców a także lżejszych, łatwostrawnych posiłków. Koktajl przygotowany na bazie świeżego szpinaku oraz cytrusów: grapefruita, pomarańczy i limonki jest nie tylko bardzo smaczny ale również sycący. Z powodzeniem może stanowić zdrowe drugi śniadanie lub podwieczorek.




Składniki:
3 duże garście świeżego szpinaku
1 grapefruit
2 pomarańcze
½ limonki lub cytryny
miód naturalny do smaku
100 ml jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:
Szpinak i owoce myjemy pod bieżąca wodą. Pomarańcze, grapefruita i limonkę obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Z grapefruita w miarę możliwości usuwamy białe błonki. Owoce umieszczamy w kielichu blendera razem ze szpinakiem i jogurtem naturalnym. Miksujemy na gładko. Dosładzamy do smaku miodem.


Czas przygotowania: 10’
Poziom trudności: łatwe
Ilość porcji: 2
Kaloryczność: 240 kcal/porcja

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly