czwartek, 14 czerwca 2018

Grillowane żeberka w miodzie

Pyszne glazurowane żeberka w pysznej, słodkawej marynacie z mnóstwem aromatycznych przypraw, miodem i odrobina sosu pomidorowego. Idealne danie grillowe dla miłośników solidnego kawałka mięsa.

 


Składniki:
1,5 kg „mięsnych” żeberek

marynata:
2 ząbki czosnku
3 łyżki sosu pomidorowego lub zmiksowanego i zredukowanego pelatti
2 łyżki octu winnego
2 łyżki miodu
2 łyżki oleju
sól, czarny pieprz, ostra papryka, oregano, tymianek, kmin rzymski, cukier, rozmaryn

Sposób przygotowania:

Żeberka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na kawałki z jedna kostką. Najlepiej wybrać żeberka z duża ilością mięsa a niezbyt tłuste.
Przygotowujemy marynatę: sos pomidorowy, ocet winny, miód, olej i przeciśnięty czosnek mieszamy dokładnie ze sobą. Dodajemy po łyżce każdej z przypraw. Żeberka pokrywamy marynatą ze wszystkich stron. Naczynie z zamarynowanymi żeberkami zostawiamy w lodówce na noc.
Następnego dnia żeberka grillujemy na aluminiowej tacce na złoto.

Porada: Jeśli nie chcemy zbyt długo czekać na grillowanie mięsa możemy je wcześniej podpiec w rękawie do pieczenia lub przykrytym naczyniu żaroodpornym razem z marynatą przez około 40 minut w 180 stopniach C.


3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly