piątek, 8 grudnia 2017

Niemiecka sałatka śledziowa

Śledź to fantastyczne danie na wigilijna kolację, zwłaszcza dla osób, które w kuchni nie czują się jak ryba w wodzie. Doceniają je również nasi zachodni sąsiedzi, komponując pyszna niemiecka sałatkę śledziową. Pięć składników, różne smaki, różne konsystencje... przepyszny efekt.




Składniki:
400g filetów śledziowych a'la matias
2 małe czerwone cebule
2 małe ziemniaki
jabłko
½ cytryny
dymka do posypania
sól i pieprz do smaku

winegret:
2 łyżeczki musztardy Dijon
łyżeczka modu
łyżeczka oliwy
½ łyżeczki soku z cytryny
sól i pieprz do smaku

mleko do wymoczenia śledzi

Sposób przygotowania:
Filety śledziowe opłukać z oleju i zalać mlekiem, tak aby przykrywało rybę. Pozostawić przez około 1h. Odcedzić, osuszyć papierowymi ręcznikami i pokroić na kilkucentymetrowe kawałki.
Wszystkie składniki winegret połączyć w małym słoiku. Intensywnie wstrząsnąć dla dobrego wymieszania.
Ziemniaki szorujemy i gotujemy w łupince w osolonym wrzątku. Po wystudzeniu obrać, pokroić w plastry i wyciąć foremką w kształcie gwiazdki kształty. Podobnie postąpić z jabłkiem. Zanurzyć w wodzie z dodatkiem soku z cytryny aby nie ściemniało.
Cebule kroimy w plasterki i rozdzielamy na obręcze. Polówkę cytryny dzielimy na cztery części. Wszystkie składniki sałatki wykładamy na półmisek lub talerze i polewamy przygotowanym winegretem.

Trudność przygotowania: łatwe
Ilość porcji: 2
Kaloryczność: 450 kcal/porcja



1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly