poniedziałek, 11 grudnia 2017

Kompot z suszonych owoców

Nigdy nie lubiłam kompotu przygotowywanego z suszonych owoców ze względu na aromat wędzonych śliwek i gruszek.
Ten przygotowywany jest wyłącznie na bazie owoców suszonych, których proporcje możemy dowolnie zmieniać. Dodatek wanilii, cynamonu, listków laurowych i goździków dodaje wspaniałego aromatu.

 

Składniki:
600g suszonych (nie wędzonych!) owoców w dowolnej proporcji (u mnie śliwki, jabłka, gruszki, mirabelki, rodzynki, wiśnie, truskawki)
3 l wody
Około 250g cukru brązowego lub miodu
2-3 laski cynamonu
laska wanilii (wydrążona bez nasionek)
5-6 goździków
6-8 ziaren czarnego pieprzu
6-8 listków laurowych

Sposób przygotowania:
Suszone owoce zalewamy wodą i zostawiamy na 2-3 godziny. Po tym czasie gotujemy je na wolnym ogniu w tej samej wodzie z dodatkiem 2-3 lasek cynamonu, wydrążonej laski wanilii bez ziarenek (możemy użyć do przygotowania cukru waniliowego), goździków, listków laurowych i ziaren pieprzu aż owoce zmiękną a kompot uzyska głęboki smak. Dosładzamy do smaku miodem lub cukrem. Odcedzamy. Serwujemy schłodzony z dodatkiem plasterków pomarańczy.

3 komentarze:

  1. Moja babcia robi najlepszy kompot z suszu! Zawsze wychodzi jej taki sam, czyli przepyszny :) Te babcie to mają jakieś super zdolności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. cieszę sie ze tutaj wpadłem jest wiele fajnych pomysłów!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly