Pierniczki
 to obowiązkowa pozycja w świątecznym menu. Ich zapach roznoszący
się po domu zwiastuje świąteczną, rodzinną atmosferę. Jeśli z
jakiegoś powodu nie możecie jeść glutenu to mam dla Was zdrowe,
bezglutenowe pierniczki na bazie mąki kukurydzianej i jaglanej.
Składniki:
140g
masła
60g
fruktozy/brązowego cukru/ksylitolu
80g
płynnego miodu
2
jajka
szklanka
mąki kukurydzianej
szklanka
mąki owsianej
½
szklanki mąki jaglanej
½
łyżeczki
(1g) sody oczyszczonej
   
20g
przyprawy korzennej
 szczypta
soli
Sposób
przygotowania:
W
naczyniu wymieszać suche składniki: mąki, przyprawę korzenną,
sodę oczyszczoną, sól. 
W
misie miksera utrzeć miękkie masło z fruktozą i miodem aż do
uzyskania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać jajka, dokładnie
utrzeć do połączenia. Po jednej łyżce dosypywać sypkie
składniki i zmiksować do połączenia. 
Ciasto
owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1h. 
Ciasto
wyjąć na obsypaną mąką stolnicę, rozwałkować na
grubość 2-3 mm i wycinać dowolne kształty. 
Piec
przez 10 - 12 minut w zależności od grubości i wielkości
pierniczków w temperaturze 180ºC. Wystudzić na kratce.
Dowolnie
udekorować.
Pierniczki powinny zmięknąć. Trzeba je upiec przynajmniej dwa tygodnie przed Świętami. 
Ciekawa jestem jak smakują takie pierniki w wersji bezglutenowej.
OdpowiedzUsuńjesli obsypiesz stolnice maka pszenna to juz nie sa bezglutenowe. prosze poprawic blad.
OdpowiedzUsuńdziękuję za uważne czytanie... oczywiście stolnice podsypujemy mąką, niekoniecznie pszenną :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Podoba mi się ten blog to naprawdę fajny blog :)
OdpowiedzUsuńChętnie zaglądam tutaj aby sie dowiedziec czegoś więcej na ten temat
OdpowiedzUsuńSuper przepis ,to naprawdę bardzo fajny blog :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten smak, jak bym cofnęła się w czasie.
OdpowiedzUsuń