piątek, 17 listopada 2017

Dorsz słodko-kwaśny

Polecam pysznego dorsza w pomidorowym sosie słodko-kwaśnym. Jego smak jest nieco zbliżony do ryby po grecku. Z powodzeniem rozwieje nudę na wigilijnym stole.




Składniki:
1kg polędwicy z dorsza
2 cebule
1 litr domowego przecieru pomidorowego lub 2-3 puszki pelatti
ziele angielskie
liście laurowe
3 łyżeczki cukru
4 łyżki octu winnego
sól, świeżo mielony pieprz czarny
sok z cytrynymąka do panierowania
olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Pomidorowy sos słodko –kwaśny : Cebule kroimy w piórka i delikatnie rumienimy na rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy do niej cukier intensywnie mieszamy by się nie przypalił. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, około 7-8 kulek ziela angielskiego oraz 7-8 listków laurowych. Całość gotujemy do zgęstnienia, dolewamy ocet i gotujemy jeszcze około 2 minut.
Ryby: Ryby oprószamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem i skrapiamy cytryną. Tak przyprawione obtaczamy w mące i smażymy na oleju do zrumienienia z obu stron. Usmażone dorsze przekładamy do salaterki i zalewamy gorącym sosem pomidorowym. Przechowujemy w lodówce. Ryba najlepiej smakuje gdy przejdzie aromatem pomidorów i przypraw po około 2 dniach.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly