Wegetariańska,
lekka i pyszna sałatka z grillowanym tofu. Dzięki marynowaniu w
miodzie i soku z cytryny jest bardzo wyraziste i świetnie komponuje
się z chrupiąca sałatą i słodkawymi pomidorkami.
Składniki:
180g
tofu naturalnego
marynata:
sok
z ½ cytryny
2
łyżki miodu
ząbek
czosnku
zioła
prowansalskie
sól,
czarny pieprz
miks
sałat 4-5 garści
listki
świeżej bazylii 1 garść
pomidorki
koktajlowe 10szt
rzodkiewki
5 szt
kiełki
pora/rzodkiewki/brokuła
czarnuszka
do posypania
Sposób
przygotowania:
Tofu
odsączamy z zalewy, kroimy w plastry grubości około 1 cm.
Składniki marynaty: sok z cytryny, miód, przeciśnięty ząbek
czosnku, zioła prowansalski, sól i czarny pieprz dokładnie
mieszamy ze sobą. Pozostawiamy tofu w marynacie na kilka godzin
(najlepiej na całą noc). Po tym czasie tofu odsączamy z marynaty i
grillujemy na patelni grillowej lub grillu z obu stron.
Na
talerzach układamy po porcji mieszanki sałat. Posypujemy świeżymi
listkami bazylii. Pomidorki kroimy na pół, rzodkiewki w plasterki.
Warzywa dodajemy do sałatki. Na wierzch układamy kilka kawałków
grillowanego tofu oraz garstkę kiełków. Polewamy pozostałą z
marynowania sera marynatą.
Lekko, zdrowo, kolorowo:)
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja
OdpowiedzUsuń