środa, 19 kwietnia 2017

Sałatka z grillowanym tofu

Wegetariańska, lekka i pyszna sałatka z grillowanym tofu. Dzięki marynowaniu w miodzie i soku z cytryny jest bardzo wyraziste i świetnie komponuje się z chrupiąca sałatą i słodkawymi pomidorkami.




Składniki:
180g tofu naturalnego
marynata:
sok z ½ cytryny
2 łyżki miodu
ząbek czosnku
zioła prowansalskie
sól, czarny pieprz

miks sałat 4-5 garści
listki świeżej bazylii 1 garść
pomidorki koktajlowe 10szt
rzodkiewki 5 szt
kiełki pora/rzodkiewki/brokuła
czarnuszka do posypania

Sposób przygotowania:
Tofu odsączamy z zalewy, kroimy w plastry grubości około 1 cm. Składniki marynaty: sok z cytryny, miód, przeciśnięty ząbek czosnku, zioła prowansalski, sól i czarny pieprz dokładnie mieszamy ze sobą. Pozostawiamy tofu w marynacie na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Po tym czasie tofu odsączamy z marynaty i grillujemy na patelni grillowej lub grillu z obu stron.
Na talerzach układamy po porcji mieszanki sałat. Posypujemy świeżymi listkami bazylii. Pomidorki kroimy na pół, rzodkiewki w plasterki. Warzywa dodajemy do sałatki. Na wierzch układamy kilka kawałków grillowanego tofu oraz garstkę kiełków. Polewamy pozostałą z marynowania sera marynatą.


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly