piątek, 14 kwietnia 2017

Kokosowy pudding chia z jagodami

Nasiona chia ode pewnego czasu zyskały sporą popularność za sprawą zawartych w nich wartości odżywczych. Zawierają sporo błonnika i białka a także kwasów omega-3 i wapnia. Są bardzo szybkie w przygotowaniu. Wystarczy umieścić je w ciepłym płynie. Już po kilku minutach zaczynają się „żelować” podobnie jak siemię lniane. Nasion się nie gotuje, gdyż tracą swoje właściwości zdrowotne.


 

Składniki:
duża puszka mleka kokosowego / 400 ml
100 ml dowolnego mleka
4 czubate łyżki nasion chia / ¼ szklanki
2 łyżki syropu z agawy/klonowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

świeże jagody
jogurt grecki

Sposób przygotowania:

Do miski wlać obydwa rodzaje mleka zwykłe i kokosowe, ziarna chia, syrop z agawy i ekstrakt wanilii. Wszystko mieszać intensywnie trzepaczką przez 2 – 3 minuty, przelać do przygotowanych szklanek lub słoiczków i odstawić do lodówki na przynajmniej 3 godziny lub na całą noc.
Następnego dnia zmiksować jagody z jogurtem greckim. Ewentualnie dosłodzić syropem z agawy lub syropem klonowym. Na wierzchu puddingu położyć warstwę jagodowego jogurtu. Posypać świeżymi owocami.



4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly