Nasiona
chia ode pewnego czasu zyskały sporą popularność za sprawą
zawartych w nich wartości odżywczych. Zawierają sporo błonnika i
białka a także kwasów omega-3 i wapnia. Są bardzo szybkie w
przygotowaniu. Wystarczy umieścić je w ciepłym płynie. Już po
kilku minutach zaczynają się „żelować” podobnie jak siemię
lniane. Nasion się nie gotuje, gdyż tracą swoje właściwości
zdrowotne.
Składniki:
duża
puszka mleka kokosowego / 400 ml
100
ml dowolnego mleka
4
czubate łyżki nasion chia / ¼ szklanki
2
łyżki syropu z agawy/klonowego
1
łyżeczka ekstraktu waniliowego
świeże
jagody
jogurt
grecki
Sposób
przygotowania:
Do
miski wlać obydwa rodzaje mleka zwykłe i kokosowe, ziarna chia,
syrop z agawy i ekstrakt wanilii. Wszystko mieszać intensywnie
trzepaczką przez 2 – 3 minuty, przelać do przygotowanych szklanek
lub słoiczków i odstawić do lodówki na przynajmniej 3 godziny lub
na całą noc.
Następnego
dnia zmiksować jagody z jogurtem greckim. Ewentualnie dosłodzić
syropem z agawy lub syropem klonowym. Na wierzchu puddingu położyć
warstwę jagodowego jogurtu. Posypać świeżymi owocami.
Mmm ale pięknie wygląda)
OdpowiedzUsuńprzydatny wpis!
OdpowiedzUsuńmiło się czyta te wpisy!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, trzeba spróbować :)
OdpowiedzUsuń