piątek, 21 kwietnia 2017

Deser jaglany z mango i kokosem (bez glutenu)

Pyszny kremowy deser z kaszy jaglanej z dodatkiem słodkiego mango i kokosa. Idealny dla osób unikających glutenu i dbających o dietę.

Składniki:
(na 4 desery)

1 szklanka kaszy jaglanej
1 szklanki mleka
1 szklanka mleka kokosowego
1 dojrzałe mango
1 łyżka wiórków kokosowych
łyżka masła
ewentualnie fruktoza, cukier, stewia do smaku

Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem na sitku.
Kaszę umieszczamy w małym garnku i zalewamy mlekiem i mlekiem kokosowym. Mango myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do kaszy razem z wiórkami kokosowymi. Gotujemy na małym ogniu raz po raz mieszając. Jeśli po podanym czasie gotowania kasza będzie nadal twarda możemy dolać nieco mleka. Pod koniec gotowania dodajemy łyżkę masła i ewentualnie dosładzamy do smaku.
Serwujemy ciepłe.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly