Pięknie
się prezentuje, wyśmienicie smakuje i nie wymaga dużo pracy...
sałatka idealna :)
Dominuje
smak tuńczyka i sosu czosnkowego, z którym współgra lekko
pikantna rukola i słodkie pomidorki. Jest treściwa, pyszna i nie
potrzeba nic kroić ;)
Składniki:
150g
makaron pełnoziarnisty kokardki/penne
puszka
kukurydzy
2
puszki tuńczyka w sosie własnym
½
opakowania rukoli
2
kulki sera mozzarella
250g
pomidorków koktajlowych
sól,
czarny pieprz
sos
czosnkowy:
3
łyżki majonezu
3
łyżki jogurtu greckiego
opakowanie
sosu sałatkowego
2
ząbki czosnku
Sposób
przygotowania:
Makaron
gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Odcedzamy i przelewamy zimną
wodą. Układamy na dnie szklanego naczynia.
Kukurydze
odsądzamy z zalewy i wysypujemy równomiernie na makaron.
Tuńczyka
odsączamy i umieszczamy jako kolejna warstwę na kukurydzy. Na
tuńczyku układamy równa warstwę rukoli.
Mozzarellę
kroimy w kostkę i układamy na rukoli.
Przygotowujemy
sos czosnkowy: Jogurt grecki, majonez, sos sałatkowy i przeciśnięty
przez praskę czosnek dokładnie mieszamy. Powstały sos wylewamy
równomiernie na mozzarelli. Na sos nakładamy przekrojone na pół
pomidorki. Doprawiamy sola i czarnym pieprzem.
Całość
posypujemy kolejną warstwę rukoli.
Nakładamy
sięgając łyżką do dna naczynia i zabierając wszystkie warstwy
sałatki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz