środa, 5 kwietnia 2017

Sałatka warstwowa z tuńczykiem

Pięknie się prezentuje, wyśmienicie smakuje i nie wymaga dużo pracy... sałatka idealna :)
Dominuje smak tuńczyka i sosu czosnkowego, z którym współgra lekko pikantna rukola i słodkie pomidorki. Jest treściwa, pyszna i nie potrzeba nic kroić ;)





Składniki:
150g makaron pełnoziarnisty kokardki/penne
puszka kukurydzy
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
½ opakowania rukoli
2 kulki sera mozzarella
250g pomidorków koktajlowych
sól, czarny pieprz

sos czosnkowy:
3 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu greckiego
opakowanie sosu sałatkowego
2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Układamy na dnie szklanego naczynia.
Kukurydze odsądzamy z zalewy i wysypujemy równomiernie na makaron.
Tuńczyka odsączamy i umieszczamy jako kolejna warstwę na kukurydzy. Na tuńczyku układamy równa warstwę rukoli.
Mozzarellę kroimy w kostkę i układamy na rukoli.
Przygotowujemy sos czosnkowy: Jogurt grecki, majonez, sos sałatkowy i przeciśnięty przez praskę czosnek dokładnie mieszamy. Powstały sos wylewamy równomiernie na mozzarelli. Na sos nakładamy przekrojone na pół pomidorki. Doprawiamy sola i czarnym pieprzem.
Całość posypujemy kolejną warstwę rukoli.
Nakładamy sięgając łyżką do dna naczynia i zabierając wszystkie warstwy sałatki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly