Puszysta,
wilgotna babka bez których Wielkanoc nie jest Wielkanoc. Moje
dzieciaki ja uwielbiają więc piekę ja bardzo często.
Babka w klasycznej odsłonie, ale dobrych przepisów nigdy dość.
Składniki:
1
i 1/2 szklanki cukru
250g masła
1/2 szklanki wody
laska wanilii
2 szklanki mąki krupczatki
4 jajka
opcjonalnie aromat do ciast
do posypania cukier puder
250g masła
1/2 szklanki wody
laska wanilii
2 szklanki mąki krupczatki
4 jajka
opcjonalnie aromat do ciast
do posypania cukier puder
Sposób
przygotowania:
Cukier,
masło, wodę zagrzewamy razem do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy
ziarenka z laski wanilii oraz sama laskę. Pozostawiamy do
wystudzenia.
Gdy
ciasto jest już chłodne dodajemy mąkę krupczatkę oraz żółtka
jajek. Jeżeli chcemy użyć aromatu możemy go dodać na tym etapie.
Białka ubijamy na sztywna pianę i dodajemy jako ostatnie,
delikatnie mieszając. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do
pieczenia keksówki. Pieczemy 40-45 minut w temperaturze 170 stopni C
do tzw. „suchego patyczka”.
Opcjonalnie
posypujemy cukrem pudrem lub oblewamy lukrem.
prosta i smaczna!
OdpowiedzUsuń