Naleśniki
są zawsze dobre, a jeśli są czekoladowe są po prostu wyśmienite.
Zjeść je na śniadanie to chyba rozpusta. Powiedzmy więc to że to
wyśmienity deser.
Składniki:
(na
około 20 sztuk)
naleśniki:
80
g gorzkiej czekolady (minimum 60% kakao)
1
łyżka kakao
500
ml mleka
1
i 1/4 szklanki mąki pszennej
3
jajka
2
łyżki cukru pudru
2
łyżki masła
szczypta
soli
nadzienie:
200g
serka ricotta
cukier
puder do smaku
kropelki
czekoladowe lub drobno posiekana czekolada
Sposób
przygotowania:
Mleko
podgrzać, dodać czekoladę i kakao, dokładnie wymieszać i
wystudzić. Masło roztopić i wystudzić. Do mleka dodać mąkę,
jajka, cukier puder, masło i sól. Zmiksować na jednolitą masę.
Ciasto odstawić do lodówki na 30 minut.
Smażyć
na patelni do naleśników lekko zwilżonej roztopionym masłem lub
olejem z obu stron na niedużym ogniu.
Serwować
z serkiem ricotta wymieszanym z odrobina cukru i kawałkami
czekolady.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz