piątek, 31 marca 2017

Naleśniki czekoladowe z serem

Naleśniki są zawsze dobre, a jeśli są czekoladowe są po prostu wyśmienite. Zjeść je na śniadanie to chyba rozpusta. Powiedzmy więc to że to wyśmienity deser.

 
Składniki:
(na około 20 sztuk)
naleśniki:
80 g gorzkiej czekolady (minimum 60% kakao)
1 łyżka kakao
500 ml mleka
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
3 jajka
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki masła
szczypta soli

nadzienie:
200g serka ricotta
cukier puder do smaku
kropelki czekoladowe lub drobno posiekana czekolada

Sposób przygotowania:
Mleko podgrzać, dodać czekoladę i kakao, dokładnie wymieszać i wystudzić. Masło roztopić i wystudzić. Do mleka dodać mąkę, jajka, cukier puder, masło i sól. Zmiksować na jednolitą masę. Ciasto odstawić do lodówki na 30 minut.
Smażyć na patelni do naleśników lekko zwilżonej roztopionym masłem lub olejem z obu stron na niedużym ogniu.
Serwować z serkiem ricotta wymieszanym z odrobina cukru i kawałkami czekolady.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly