Przepis
na to klasyczne, paprykowe leczo pochodzi od mojej mamy, która
przygotowuje je od lat. Cudownie pachnie papryką a smakuje jeszcze
lepiej :)
Składniki:
3
papryki czerwone
3
papryki żółte
3
papryki zielone
3-4
białe cebule
500-600g
kiełbasy (dowolnej)
3
łyżki koncentratu pomidorowego
oliwa
do smażenia
Sól,
świeżo
zmielony czarny pieprz, ostra
papryka
Sposób
przygotowania:
W
dużym garnku podgrzewamy nieco oliwy i szklimy posiekane w kostkę
cebule. Kiełbasy kroimy w większą kostkę i dodajemy do cebulki.
Przesmażamy razem aż kiełbasa się zarumieni. Papryki kroimy w
dowolnej wielkości kostkę i dodajemy do garnka. Przesmażamy razem
kilka minut a następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i podlewamy
szklanką wody. Kontynuujemy gotowanie na małym ogniu aż warzywa
zmiękną. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym
pieprzem i ostrą papryką.
Do tego warto dodać pieczarki 😃
OdpowiedzUsuńFajny przepis. Ale ja dodałbym jeszcze średnią cukinię.🙂
OdpowiedzUsuń