Dla
miłośników
awokado zapraszam na przepyszne jajka faszerowane awokado i
szczypiorkiem. Taka wersja tradycyjnych jajek będzie
miłą
odmiana nie tylko śniadania
ale również
wielkanocnego stołu.
Składniki:
4
jajka
1/2
ząbka
czosnku
1
mała
cebulka szalotka
1
dojrzałe
awokado
1
łyżka
soku z cytryny
1
łyżka
majonezu
2
łyżki
posiekanego szczypiorku
Sól,
świeżo
zmielony czarny pieprz
Sposób
przygotowania:
Jajka
gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Studzimy, obieramy. Z
jajek wyciąć
mniej 1/3 robiąc
nacięcie
od góry,
po ukosie, tworząc
rynienkę.
Wyciętą
część
posiekać
w drobną
kosteczkę
razem z szalotka i czosnkiem.
Awokado
przekroić
na pół,
usunąć
pestkę,
wyjąć
miąższ
i pokroić
go w kosteczkę.
Oprószyć
solą,
pieprzem, skropić
sokiem z cytryny
W
miseczce delikatnie połączyć
jajka, czosnek, cebulkę
z awokado, majonezem i drobno posiekanym szczypiorkiem. Farsz nałożyć
w wycięte
części
jajek.. Podawać
z majonezem i pieczywem.
Ale tu sporo fajnych pomysłów na "jajeczne" smakołyki. Bardzo inspirująco. Super.
OdpowiedzUsuńRewelacja :) robiłem już parę razy takie jajka tylko dodaje jeszcze wędzonego łososia :)
OdpowiedzUsuń