Ciasteczka
są kruche, niezwykle maślane i delikatnie słodkie. Są doskonałą
przekąską do kawy lub gorącej czekolady.
W
wersji z dwoma łyżeczkami przyprawy do piernika zyskują
świąteczny, korzenny smak.
Składniki:
40
dag mąki pszennej
30
dag masła
1
jajko
12
dag cukru
6
łyżeczek cynamonu
100ml
mleka
6
łyżek cukru
Sposób
przygotowania:
Masło
utrzeć z cukrem i jajem. Następnie dodać przesianą mąkę i
cynamon. Wyrobić gładkie ciasto. Odłożyć do lodówki na minimum
30 minut.
Odrywać
ciasto po kawałku i rozwałkowywać na grubość około 0,5cm.
Wyciąć foremką ciasteczka i ułożyć je na blasze wyłożonej
papierem do pieczenia. Posmarować mlekiem z rozpuszczonym cukrem,
zyskają błyszczący, rumiany wygląd.
Piec
około 12-15 minut (w zależności od grubości ciastek) w
temperaturze 180stopni C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz