piątek, 24 marca 2017

Kruche ciasteczka cynamonowe

Ciasteczka są kruche, niezwykle maślane i delikatnie słodkie. Są doskonałą przekąską do kawy lub gorącej czekolady.
W wersji z dwoma łyżeczkami przyprawy do piernika zyskują świąteczny, korzenny smak.




Składniki:

40 dag mąki pszennej
30 dag masła
1 jajko
12 dag cukru
6 łyżeczek cynamonu

100ml mleka
6 łyżek cukru

Sposób przygotowania:

Masło utrzeć z cukrem i jajem. Następnie dodać przesianą mąkę i cynamon. Wyrobić gładkie ciasto. Odłożyć do lodówki na minimum 30 minut.
Odrywać ciasto po kawałku i rozwałkowywać na grubość około 0,5cm. Wyciąć foremką ciasteczka i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować mlekiem z rozpuszczonym cukrem, zyskają błyszczący, rumiany wygląd.

Piec około 12-15 minut (w zależności od grubości ciastek) w temperaturze 180stopni C.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly