poniedziałek, 27 lutego 2017

Gotowana rzodkiewka z orzechami

Z gotowanymi rzodkiewkami spotkałam się pierwszy raz w Wielkiej Brytanii i szczerze mówiąc pomyślałam, że to szaleństwo je gotować. Spróbowałam i zmieniłam zdanie. Są bardzo smaczne. Podczas gotowania trącą ostrość i smakują trochę jak twardszy kalafior. Od siebie dodałam orzechy. 

 
 
Składniki:
Dwa pęczki rzodkiewki
Łyżka cukru
Sól
Garść łuskanych orzechów włoskich
Stopione masełko do polania

Sposób przygotowania:
Rzodkiewki myjemy i odrywamy liści pozostawiając mały kawałek łodyżki (będzie dawał ładny zielony akcent) i zalewamy taka ilością wody, aby przykryła rzodkiewki. Dodajemy łyżkę cukru i sól do smaku. Gotujemy 7-10 minut w zależności od wielkości rzodkiewek. Odcedzamy. Polewamy roztopionym masełkiem i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.

2 komentarze:

  1. wciąż jeszcze się nie przekonałam do rzodkiewek w innej postaci, niż surowe...ale chyba w końcu spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierwszy raz widzę gotowane rzodkiewki :) Do tej pory jadłem je tylko na surowo, ale jak będę miał okazję to na pewno spróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly