piątek, 24 lutego 2017

Ciasto marchewkowe z jabłkiem i cynamonem

Ciasto marchewkowe wpisało się już na stałe na listy słodkich wypieków. Ja proponuję wersję z jabłkami, które nie tylko dodają smaku ale również wilgoci. Cynamon natomiast doskonale komponuje się z jabłkiem.



Składniki:
(na formę o wymiarach 25cmx25cm)

4 jajka M
2 szklanki mąki mąki szymanowskiej tortowej
¾ szklanki Oleju Polskiego Rzepakowego
½ szklanki mleka 3,2%
1 szklanką brązowego cukru nr muscovado
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka octu
3 czubate łyżeczki cynamonu
duże jabłko
½ szklanki orzechów włoskich
2 szklanki startej drobno marchewki (około 2 dużych szt)

polewa:
tabliczka gorzkiej czekolady
łyżka masła
szklanka orzechów włoskich

Sposób przygotowania:


Białka ubijamy na sztywno z szczypta soli. Dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Cały czas nie przerywając miksowania dodajemy po łyżce sypkich składników: przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Na przemian z sypkimi składnikami dolewamy olej i mleko. Pod koniec dodajemy łyżkę octu (nie będzie wyczuwalny w smaku) oraz starta marchewkę.
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Orzechy obieramy i z grubsza siekamy. Do ciasta dodajemy jabłka i orzechy i mieszamy do połączenia składników. Do wyłożonej papierem formy wylewamy ciasto i wyrównujemy. Pieczemy w 180 stopniach C do tzw. „suchego patyczka” około 50 minut.

W kąpieli wodnej roztapiamy gorzką czekoladą z łyżką masła. Gdy masa stanie się jednorodna i błyszcząca polewamy ciasto. Wierzch posypujemy grubo posiekanymi orzechami włoskimi.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly