środa, 9 listopada 2016

Dżem dyniowo-pomarańczowy

Smak i zapach tego dżemu przywołuje mi na myśl święta. Intensywny aromat pomarańczy i cytryny świetnie ożywia nieco mdły smak dyni. Do tego ma piękny pomarańczowy kolor.




Składniki:
1kg miąższu z dyni
3 pomarańcze (sok i skórka)
3 cytryny (sok i skórka)
500g cukru
laska cynamonu
1/4 gałki muszkatołowej, 2-3 goździki, gwiazdka anyżu gwieździstego (opcjonalnie)
woda

Sposób przygotowania:

Słoiczki dokładnie myjemy i wyparzamy w piekarniku przez 15 minut w 100 stopniach C.
Dynię wydrążamy i obieramy ze skórki. Miąższ kroimy w kostkę i umieszczamy w garnku. Podlewamy około szklanką wody. Do dyni dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy i cytryn oraz otartą skórkę z owoców a także cukier i cała laskę cynamonu. Opcjonalnie możemy dodać gałkę muszkatołową, goździki i anyż gwieździsty.
Całość gotujemy na małym ogniu, raz po raz mieszając aż dżem uzyska pożądana konsystencję. Wyciągamy laskę cynamonu i resztę przypraw.
Dżem przekładamy do wcześniej przygotowanym słoiczków i szczelnie zakręcamy.



3 komentarze:

  1. piękny pomarańczowy kolor)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny kolor i pyszny smak :) Widać że jesień <3
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie https://www.facebook.com/ciastovelove/

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowny kolor, na pewno jest pycha!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly