poniedziałek, 7 listopada 2016

Bezglutenowy chleb drożdżowy z ziarnami i orzechami

Uwielbiam zapach świeżego chleb! Ten jest super prosty w przygotowaniu. Najwięcej czasu pochłania wyrastanie ciasta i pieczenia ale to nie absorbuje to naszej uwagi. Możemy więc nastawić ciasto i zająć się czymkolwiek innym. Chleb przygotowany na bazie mąk bezglutenowych z duża ilością nasion. Świetny dla osób dbających o dietę!

 



Składniki:

(na blachę keksówkę)
200 g mąki ryżowej
200 g mąki jaglanej
100 g mąki owsianej
3 łyżki siemienia lnianego
3 łyżki słonecznika
3 łyżki pestek dyni
3 łyżki orzechów włoskich
1 łyżeczka soli
1 łyżka miodu
13 g suszonych drożdży
550 ml ciepłej wody
czarnuszka do posypania

Sposób przygotowania:

Orzechy łupie i lekko rozdrabniam. Wszystkie
składniki chleba: mąki, nasiona, orzechy, drożdże, sól, miód, i letnią wodę dokładnie mieszam. Przykrywam ręczniczkiem i pozostawiam w cieple na ok. 20-30 min ( ja wkładam do piekarnika nagrzanego do 40' stopni C).
Po tym czasie ciasto ponownie mieszam i przekładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiam w cieple pod przykryciem na kolejne 30 min.
Po wyrośnięciu ciasto piekę w temperaturze 230 st. C przez ok. 50 min.
Ciasto studzę na kuchennej kratce.




Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly