Super łatwe i super pyszne. Sklepowe
pieguski zna każdy. Polecam przygotować te pyszne ciasteczka z
czekoladą i orzechami w domu. Robi się je szybko i równie szybko
znikają. Przepis Doroty Świątkowskiej.
250 g masła
3/4 szklanki drobnego cukru
1 jajko
2,5 szklanki mąki pszennej
pół łyżeczki soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
150 g kropelek czekoladowych lub
posiekanej czekolady
1 szklanka grubo posiekanych orzechów
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC.
Masło i drobny cukier utrzeć do otrzymania jasnej i puszystej masy.
Dodać jajko dokładnie połączyć składniki a następnie dodawać
kolejno mąkę, sodę i sól i dokładnie zmiksować. Do masy dodać
orzechy i czekoladę, zmiksować do połączenia składników.
Z masy robić małe kuleczki wielkości
orzecha włoskiego i lekko spłaszczyć dłonią, układać na
blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Piec
około 10 - 15 minut.
Ale super ciasteczka, mniam ...
OdpowiedzUsuńIdealne do kawy:)
OdpowiedzUsuń