środa, 6 lipca 2016

Gulasz wieprzowy z groszkiem

Miękkie soczyste mięso w wyrazistym sosie z dodatkiem słodkawego zielonego groszku to pyszna propozycja na wiosenny obiad. W towarzystwie kluseczek będzie naprawdę pyszny.







Składniki:




1kg łopatki wieprzowej

2 cebule

2 ząbki czosnku

olej

2 płaskie łyżki mąki

500ml bulionu

szklanka zielonego groszku

sól, czarny pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie, majeranek, cynamon



Sposób przygotowania:



W rondlu podgrzewamy odrobinę oleju. Cebule siekamy w pól plasterki, czosnek w cienkie plasterki. Warzywa przesmażamy na tłuszczu do zeszklenia. Dodajemy mięso uprzednio umyte i posiekane w dowolnej wielkości kostkę. Mięso doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, słodką papryką, ziołami prowansalskimi, majerankiem i odrobiną cynamonu. Przesmażamy aż mięsa się zetnie. Podlewamy bulionem (ja użyłam drobiowego) i zmniejszamy ognień. Dusimy pod przykryciem przez godzinę. Jeśli płyn w tym czasie za bardzo się zredukuje możemy podlać mięso woda lub bulionem. Dodajemy obrany i opłukany groszek i gotujemy jeszcze około 10 minut aż groszek zmięknie. Ewentualnie doprawiamy do smaku.

Serwujemy z kaszą lub kluseczkami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly