Miękkie soczyste mięso w wyrazistym
sosie z dodatkiem słodkawego zielonego groszku to pyszna propozycja
na wiosenny obiad. W towarzystwie kluseczek będzie naprawdę pyszny.
1kg łopatki wieprzowej
2 cebule
2 ząbki czosnku
olej
2 płaskie łyżki mąki
500ml bulionu
szklanka zielonego groszku
sól, czarny pieprz, słodka papryka,
zioła prowansalskie, majeranek, cynamon
Sposób przygotowania:
W rondlu podgrzewamy odrobinę oleju.
Cebule siekamy w pól plasterki, czosnek w cienkie plasterki. Warzywa
przesmażamy na tłuszczu do zeszklenia. Dodajemy mięso uprzednio
umyte i posiekane w dowolnej wielkości kostkę. Mięso doprawiamy
solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, słodką papryką, ziołami
prowansalskimi, majerankiem i odrobiną cynamonu. Przesmażamy aż
mięsa się zetnie. Podlewamy bulionem (ja użyłam drobiowego) i
zmniejszamy ognień. Dusimy pod przykryciem przez godzinę. Jeśli
płyn w tym czasie za bardzo się zredukuje możemy podlać mięso
woda lub bulionem. Dodajemy obrany i opłukany groszek i gotujemy
jeszcze około 10 minut aż groszek zmięknie. Ewentualnie doprawiamy
do smaku.
Serwujemy z kaszą lub kluseczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz