poniedziałek, 11 lipca 2016

Sałatka z groszkiem i ryżem

Ta sałatka to świetny pomysł na przyjęcia ale też obiad do pracy. Stanowi zbilansowany posiłek ze złożonymi węglowodanami z ryżu, zdrowymi tłuszczami omega z orzechów i świeżymi warzywami.




Składniki:

 

2 szklanki zielonego groszku (świeży lub mrożony)
200g ryżu (u mnie brązowy ale może być również biały)
jabłko
szklanka orzechów włoskich
100g żółtego sera
4 jajka
4 łyżki majonezu lub jogurtu greckiego
sól, czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Ryż gotujemy na półmiękko w osolonym wrzątku. Odcedzamy.
W osobnym garnku z dodatkiem soli i łyżeczki cukru gotujemy groszek (około 6-7 minut).
Jajka gotujemy na twardo. Studzimy. Orzechy grubo siekamy. Jabłko obieramy i kroimy w małą kostkę razem z jajkami żółtym serem.
W dużej salaterce łączymy ryż, groszek, jajka, ser, jabłko i orzechy. Dodajemy majonezu lub greckiego jogurtu do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.




1 komentarz:

  1. ale ładnie wygląda ta sałatka

    ----------------------------------------------

    http://bit.ly/2eq3TuE

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly