środa, 2 grudnia 2015

Uszka z grzybami i orzechami włoskimi

Przepyszne mięciutko ciasto, wyrazisty farsz i chrupiące orzechy. Uszka marzenie!
Polecam w zestawieniu z barszczem z pieczonych buraków.


 



Składniki:


Na ciasto:

4 szklanki mąki pszennej

Szklanka wody

Dwa jajka M

¼ łyżeczki soli

Na nadzienie:

500g pieczarek

Duża cebula

Masło klarowane do podsmażenia

Garść łuskanych orzechów włoskich

Sól, pieprz



Sposób przygotowania:


Farsz: Pieczarki myjemy i ścieramy na tarce o bardzo drobnym oczkach razem z cebulą. Na kilku łyżkach rozgrzanego masła klarowanego przesmażamy pieczarki Aż stracą niemal całą wodę. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Gdy pieczarki będą już miękkie odsączamy resztę płynu na sitku. Grzyby mieszamy z drobno posiekanymi orzechami włoskimi.



Ciasto: Z mąki, wody, jajek i soli zagniatamy elastyczne ciasto. Dzielimy je na dwie części. Jedna z nich zawijamy folia spożywczą żeby ciasto nie wyschło. Druga część ciasta cieniutko rozwałkowujemy. Wycinamy szklanką kółka i nakładamy na środek każdego łyżeczkę farszu. Kółka zginamy na pól i formujemy pieroga. Dwa przeciwległe części pierogów sklejamy owijając pieroga wokół kciuka i formując uszko. Najlepiej gotują się pierogi mrożone, dlatego tez warto umieścić je na talerzu posypanym mąką w zamrażalce. Gdy stwardnieją można przełożyć je do pojemnika. Gotujemy w osolonym Wrzątku kilka minut od wypłynięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly