piątek, 4 grudnia 2015

Ciasto czekoladowe z burakami

Od dawna chodziło za mną ciasto z burakami. Właściwie odkąd pierwszy raz je zobaczyłam wiedziałam że kiedyś je przygotuję. Dwa samotne buraki, które znalazłam z lodówce to trochę za mało na jarzynkę, ale na ciasto czekoladowe w sam raz.

Ciasto jest bardzo czekoladowe, niezbyt słodkie a jego słodycz jest wyważona. Buraki są zupełnie niewyczuwalne w smaku a dają ciastu wilgotną konsystencję. Idealne z kleksem gęstego jogurtu greckiego czy rozetką bitej śmietany. 



 

Składniki:


400 g ugotowanych buraków (2 średnie sztuki)

300 ml oleju rzepakowego

4 szt. jajka L lub 5 szt. M

275 g mąki

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

łyżeczka sody

łyżka octu

100 g kakao

320 g cukru

15g cukru z prawdziwą wanilią



polewa czekoladowa:

100 g czekolady (dowolnej)

50 g śmietany kremówki (30%)

1 łyżeczka oleju rzepakowego



Sposób przygotowania:


Keksówkę o długości ok. 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 17o °C z funkcją termoobiegu.


Buraki pokroić w kostkę, zblendować z olejem. Przełożyć do misy miksera i miksować końcówką do ubijania dojadając po jednym jajka aż do połączenia składników. Stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, kakao, cukrem cukrem z wanilią. Dokładnie wymieszać do połączenia składników.


Ciasto przełożyć do formy, piec ok. 75 minut (gotowe ciasto powinno być wilgotne w środku, więc nie ma sensu wykonywać testu patyczkiem). Ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostudzenia.


Polewa czekoladowa:

Śmietankę mocno podgrzać ale nie zagotować, dodać olej oraz połamaną czekoladą. Wymieszać energicznie, aż utworzy się gęsta, świecąca masa. Ganache wylać na schłodzone ciasto.

Serwować z kleksem bitej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly