środa, 4 listopada 2015

Pieczone pałki z kurczaka

Aromatyczne pieczone pałki z kurczaka są klasyczną i bardzo apetyczna propozycją obiadową dla całej rodziny. Chrupiąca, glazurowana skórka i soczyste mięso to je znak rozpoznawczy. tego dania. Klasyka w najlepszym wydaniu!





Składniki:

1o pałek z kurczaka 
½ szklanki oliwy z oliwek
sól
1/2 łyżki pieprzu
1 łyżka tymianku 
1 łyżka ziół prowansalskich

1 łyżka czosnku granulowanego
1 łyżka słodkiej papryki

2-3 łyżeczki cukru



Sposób przygotowania:

Pałki z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Sól i przyprawy wymieszać z oliwa z oliwek. Papką natrzeć mięso, włożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywką i odstawić do lodówki na kilka godzin. 
Pałki z kurczaka pieczemy przez około 60 minut w 180-190 stopni C (przez pierwsze 30 minut z pokrywką a kolejne 30 minut bez). Naczynie z kurczakiem wyciągamy z piekarnika i zlewamy tłuszcz z przyprawami do miseczki. Dodajemy 2 łyżeczki cukru i mieszamy aż się rozpuści. Polewamy kurczaka i zapiekamy jeszcze przez 15-20 minut.


 



 

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly