Mięciutkie
mięso, aromatyczne grzyby i warzywa połączone w jednym daniu są
świetną propozycja dla miłośników grzybów i klasycznej kuchni.
W sezonie jesiennym warto przygotować go ze świeżych grzybów. Niestety jedynym owocem naszego rodzinnego grzybobrania były szyszki i kora pozbierane przez dzieciaki. Ale nawet jeśli nie macie świeżych grzybów to te suszone z poprzedniego sezonu oraz pieczarki też będą dobre.
Sekretem tego dania (jak i wszystkich gulaszy) jest dłuuugie i powolne duszenie na małym ogniu. Dzięki temu mięso będzie mięciutkie, kruche i pyszne :)
SKŁADNIKI:
1kg
szynki lub łopatki (wg gustu) ½ czerwonej papryki
2 cebule
około 10-12 małych pieczarek lub grzybów leśnych
kieliszek białego wina wytrawnego
śmietanka słodka
oliwa do smażenia
sól, czarny pieprz, ostra i słodka papryka, tymianek, oregano, czosnek granulowany
20g suszonych grzybów
włoszczyzna (bez kapusty)
ziele angielskie, liście laurowe, pieprz czarny ziarnisty
WYKONANIE:
Grzyby
namaczamy przez noc w wodzie. Włoszczyznę myjemy i obieramy.
Dodajemy namoczone grzyby, oraz przyprawy: ziele angielskie, liście
laurowe, pieprz czarny ziarnisty i sól. Gotujemy wywar do czasu, aż
grzyby będą półmiękkie i odcedzamy.
Mięso
myjemy, osuszamy i kroimy w duża kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę
i przesmażamy na niej mięso. Gdy zmieni kolor doprawiamy
przyprawami: solą, czarnym pieprzem, ostrą i słodką papryką,
tymiankiem, oregano i czosnkiem granulowanym. Pieczarki (lub grzyby leśne) i paprykę
myjemy. Grzyby kroimy w ćwiartki, paprykę w kostkę, cebule w
plasterki. Dodajemy warzywa do mięsa i razem przesmażamy kilka
minut.
Całość
podlewamy białym winem i taką ilością wywaru aby przykryła mięsa
i warzywa. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem 45-50 minut. W
razie konieczności w czasie duszenia można dolać jeszcze trochę
wywaru grzybowego. Gdy mięso jest już mięciutkie dokładamy
ugotowane grzyby oraz odrobinę śmietanki rozprowadzonej gorącym
sosem. Serwujemy z kasza gryczaną i kiszonymi ogórkami lub jakkolwiek lubicie :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz