czwartek, 8 października 2015

Winny gulasz z grzybami

  Mięciutkie mięso, aromatyczne grzyby i warzywa połączone w jednym daniu są świetną propozycja dla miłośników grzybów i klasycznej kuchni. 
W sezonie jesiennym warto przygotować go ze świeżych grzybów. Niestety jedynym owocem naszego rodzinnego grzybobrania były szyszki i kora pozbierane przez dzieciaki. Ale nawet jeśli nie macie świeżych grzybów to te suszone z poprzedniego sezonu oraz pieczarki też będą dobre.
Sekretem tego dania (jak i wszystkich gulaszy) jest dłuuugie i powolne duszenie na małym ogniu. Dzięki temu mięso będzie mięciutkie, kruche i pyszne :)




SKŁADNIKI:
1kg szynki lub łopatki (wg gustu) 
½ czerwonej papryki 
2 cebule
około 10-12 małych pieczarek lub grzybów leśnych
kieliszek białego wina wytrawnego
 śmietanka słodka
oliwa do smażenia
sól, czarny pieprz, ostra i słodka papryka, tymianek, oregano, czosnek granulowany 
20g suszonych grzybów
włoszczyzna (bez kapusty) 
ziele angielskie, liście laurowe, pieprz czarny ziarnisty

WYKONANIE:

Grzyby namaczamy przez noc w wodzie. Włoszczyznę myjemy i obieramy. Dodajemy namoczone grzyby, oraz przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, pieprz czarny ziarnisty i sól. Gotujemy wywar do czasu, aż grzyby będą półmiękkie i odcedzamy.
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w duża kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę i przesmażamy na niej mięso. Gdy zmieni kolor doprawiamy przyprawami: solą, czarnym pieprzem, ostrą i słodką papryką, tymiankiem, oregano i czosnkiem granulowanym. Pieczarki (lub grzyby leśne) i paprykę myjemy. Grzyby kroimy w ćwiartki, paprykę w kostkę, cebule w plasterki. Dodajemy warzywa do mięsa i razem przesmażamy kilka minut.
Całość podlewamy białym winem i taką ilością wywaru aby przykryła mięsa i warzywa. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem 45-50 minut. W razie konieczności w czasie duszenia można dolać jeszcze trochę wywaru grzybowego. Gdy mięso jest już mięciutkie dokładamy ugotowane grzyby oraz odrobinę śmietanki rozprowadzonej gorącym sosem. Serwujemy z kasza gryczaną i kiszonymi ogórkami lub jakkolwiek lubicie :)

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly