Kawa
jak żaden inny napój wzbudza spore kontrowersje. Istnieją
rozbieżne opinie na temat jej wpływu na nasz organizm. Trwają też
odwieczne spory nad tym czy warto ja pić czy nie? Jedno jest pewno
filiżanka, aromatycznego napoju jest najlepszym przyjacielem
smakoszy, zmęczonych pracoholików i pracowników biurowych ;)
Jeśli
lubicie kawę a znudziła Wam się klasyczna wersja to jest Wasz szczęśliwy dzień ;)
Dziś polecam kilka sprawdzonych wariantów kawowych dla wszystkich, którzy nie lubią nudy.
Kawa
z kogel-mogel
Składniki:
(na
jedną dużą kawę)
2-3
łyżeczki kawy mielonej lub rozpuszczalnej lub 3/4 szklanki kawy z
ekspresu
¾
szklanki wody
bita
śmietana
Krem:
2
żółtka
20
g cukru
Karmel:
4
łyżki cukru
Sposób
przygotowania:
Krem:
Przygotuj
kąpiel wodną: do garnka nalej wodę do około 1/3 wysokości i ułóż
na nim szklaną lub ceramiczna miskę. Żółtka łączymy z cukrem i
ubijamy cały czas podgrzewając w kąpieli wodnej, aż do uzyskania
puszystej masy.
Masę
nakładamy na dno szklanki.
Kawę
zaparz lub przygotuj w ekspresie. Nie ma konieczności jej słodzenia
bo krem jajeczny jest wyraźnie słodki. Kawę delikatnie wylewamy na
krem jajeczny.
Karmel:
do garnka wsypujemy cukier i rozprowadzamy go równą warstwą na
dnie. Podgrzewamy na średnim ogniu aż cukier się roztopi i lekko
zbrązowieje. Łyżeczkę maczamy w karmelu i robimy esy-floresy na
papierze do pieczenia. Pozostawiamy na chwilę do stwardnienia.
Kawę
wykańczamy rozetką bitej śmietany i kawałkami karmelu.
Kawa
podwójnie kokosowa
Składniki:
(na
2 duże kawy)
4
łyżeczki kawy mielonej + szklanka wody (lub szklanka kawy z
ekspresu)
Krem
kokosowy:
4
łyżki wiórków kokosowych
2
łyżeczki cukru pudru
2
łyżki gęstego mleka kokosowego
Bita
śmietana kokosowa:
puszka
mleka kokosowego schłodzonego przez dobę w lodówce
2
łyżeczki cukru pudru
wiórki
gorzkiej czekolady
Sposób
przygotowania:
Krem
kokosowy:
Wiórki
kokosowe zmielić blenderem lub mikserem razem z cukrem i gęstym
mlekiem kokosowym do uzyskania wilgotnej, jednolitej masy. Nałożyć
na dno szklanek.
Kawę
zaparz lub przygotuj w ekspresie. Jeśli lubimy bardzo słodkie
napoje możemy ją dosłodzić, ale nie ma takiej potrzeby bo zarówno
krem jak i bita śmietana są słodkie.
Bita
śmietana kokosowa:
Puszka
mleka kokosowego powinna się chłodzić w lodówce przez dobę.
Gęste mleko kokosowe, które gromadzi się na górze puszki łączymy
z cukrem pudrem i ubijamy na sztywną bitą śmietanę.
Kawę
wieńczymy bitą śmietaną kokosową i starta gorzką czekoladą.
Waniliowe
latte macchiato
Składniki:
(na
jedna dużą kawę)
2
łyżeczki kawy rozpuszczalnej Jacobs + ⅓ szklanki wody lub 1/3
szklanki kawy z ekspresu
cukier
wg uznania
½
szklanki mleka
½
łyżeczki esencji waniliowej
łyżeczka
startej gorzkiej czekolady
Karmel:
4
łyżki cukru
do
dekoracji figa, listki mięty
Sposób
przygotowania:
Kawę
zaparz, jak lubisz, ewentualnie dosłodź. Dodaj esencję, waniliowa
i wymieszaj.
Mleko
podgrzej, spień spieniaczem do mleka lub dyszą ekspresu aż pianka
będzie gęsta.
Mleko
umieszczamy w wysokiej szklance i delikatnie wlewamy kawę tak aby
mleko rozdzieliło się na dolną frakcję i lekką piankę na
wierzchu.
Karmel:
do garnka wsypujemy cukier i rozprowadzamy go równą warstwą na
dnie. Podgrzewamy na średnim ogniu aż cukier się roztopi i lekko
zbrązowieje. Łyżeczkę maczamy w karmelu i robimy esy-floresy na
papierze do pieczenia. Pozostawiamy na chwilę do stwardnienia.
Kawę
dekorujemy karmelowym ornamentem i plasterkiem figi.
Jesienna
kawa z bzem
Składniki:
2-3
łyżeczki kawy rozpuszczalnej/mielonej na ¾ szklanki wody lub ¾
szklanki kawy z ekspresu
cukier
wg uznania
3
łyżeczki syropu z czarnego bzu
bita
śmietana
listki
mięty do ozdoby
Sposób
przygotowania:
Zaparzamy
kawę tak mocną jak lubimy. Możemy użyć kawy
rozpuszczalnej/mielonej lub z ekspresu. Dosładzamy wg. gustu biorąc
pod uwagę, że syrop z bzu jest słodki. Dodajemy 2 łyżeczki
syropu z bzu i mieszamy. Kawę wykańczamy bitą śmietaną i
skrapiamy pozostałą łyżeczką syropu. Dekorujemy listkami mięty.
Kawę uwielbiam i jest to taki mój mały nałóg. Pyszne propozycje :-)
OdpowiedzUsuńKawę uwielbiam i jest to taki mój mały nałóg. Pyszne propozycje :-)
OdpowiedzUsuń