Dzisiaj
w ramach piątkowej słodkiej serii chciałam Wam pokazać przepis na
ulubione ciasto czekoladowe mojej rodziny. Mój mąż jest jego
wielkim fanem, dla syna przygotowuję je w wersji bez wisienek w
spirytusie. Wystarczy dodać wisienki do połowy ciasta umieszczonego
w formie a drugą połowę zostawić bez dodatków.
Przepis
na to ciasto pochodzi od mojej mamy. Pamiętam jak je przygotowywała
kiedy byłam mała. i jak wyjadałam ciasto paluchami z miski. Dziś
mama nadal je piecze na rodzinne spotkania a i ja lubię przygotować
je dla sowich dzieciaków i męża.
To
jeden z niewielu przepisów które wpisały się na stałe w nasze
słodkie menu.
Mama
dodaje do niego aromat rumowy lub arakowy, ja wolę wanilię.
Wzbogaciłam go także w wiśnie w alkoholu, których zawsze mam w
nadmiarze od corocznej nalewki.
Ciasto
jest bardzo puszyste, wilgotnye z miłym zaskakującym akcentem
wiśniowym. Polecam do pysznej, leniwej kawki.
Składniki:
125g
masła
150ml oleju
2 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
4 łyżki kakao
cukier waniliowy (małe opakowanie) lub miąższ z ½ laski wanilii
4 jajka
2 szklanki mąki pszennej tortowej
15g proszku do pieczenia
ok. 400g wiśni z nalewki (odsączonych)
do dekoracji: płatki migdałowe, kandyzowane wiśnie
150ml oleju
2 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
4 łyżki kakao
cukier waniliowy (małe opakowanie) lub miąższ z ½ laski wanilii
4 jajka
2 szklanki mąki pszennej tortowej
15g proszku do pieczenia
ok. 400g wiśni z nalewki (odsączonych)
do dekoracji: płatki migdałowe, kandyzowane wiśnie
Sposób przygotowania:
W garnku umieszczamy masło, olej, cukier, cukier waniliowy i kakao rozmieszane w wodzie. Podgrzewamy do uzyskania jednolitej masy. Pół szklanki (lub odrobinę więcej jeśli lubicie dużo polewy )odlewamy. Resztę chłodzimy do temperatury pokojowej.
Do
masy kakaowej dodajemy szklankę przesianej mąki wymieszanej z
proszkiem do pieczenia, następnie 2 jajka, drugą szklankę mąki i
pozostałe jajka. Na końcu dodajemy dobrze odsączone wiśnie z
nalewki. Wylewamy na blachę o średnicy 26cm wyłożonej papierem do
pieczenia. Pieczemy około 40 minut w 190 stopniach C. Ciasto
polewamy odłożona wcześniej polewą i dekorujemy wg płatkami
migdałowymi i kandyzowanymi wiśniami.
Kroimy
po wystudzeniu.
Czas
przygotowania: 60'
Trudność:
łatwe
Ilość
porcji: 12
Kaloryczność:
340 kcal / porcja
Oj zjadłabym kawałek. Bardzo lubię takie ciasta :-)
OdpowiedzUsuńOj zjadłabym kawałek. Bardzo lubię takie ciasta :-)
OdpowiedzUsuń