Dobrze przyrządzona polędwiczka wieprzowa jest bardzo delikatna, krucha i mięciutka. To szlachetne mięso najbardziej smakuje mi w wersji duszonej. Świetnie komponuje się z grzybami zarówno lesnymi borowikami, podgrzybkami czy kożlarami jak i nieco orientalnymi grzybami mun czy shitake.
Jest to pyszna
propozycja na niedzielny obiad lub rodzinną uroczystość.
Niezawodne połączenie polędwiczek z grzybami z pewnością zasmakuje zarówno mięsożercom jak i miłośnikom grzybów.
Świetnie komponują się z dodatkiem w postaci smażonej polenty z kaszki kukurydzianej.
Składniki:
polędwiczka
wieprzowa (około 450g)
0,75l wywaru grzybowego (najlepiej z gotowania grzybów, ewentualnie z kostki grzybowej)
40g grzybów mun lub leśnych
średnia cebula
łyżka oliwy z oliwek
łyżka masła
sól, czarny pieprz
polenta:
szklanka kaszki kukurydzianej
2 szklanki wody
łyżeczka soli
2 łyżki masła
łyżka oliwy z oliwek
sól, czarny pieprz
0,75l wywaru grzybowego (najlepiej z gotowania grzybów, ewentualnie z kostki grzybowej)
40g grzybów mun lub leśnych
średnia cebula
łyżka oliwy z oliwek
łyżka masła
sól, czarny pieprz
polenta:
szklanka kaszki kukurydzianej
2 szklanki wody
łyżeczka soli
2 łyżki masła
łyżka oliwy z oliwek
sól, czarny pieprz
Sposób
przygotowania:
Polędwiczkę
myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na plastry o grubości
1 cm i rozpłaszczamy dłonią.
Doprawiamy solą i świeżo mielonym
pieprzem. W garnku rozgrzewamy łyżkę masła z łyżką oliwy.
Przesmażamy polędwiczki na mocno rozgrzanym tłuszczu 1 minutę z
każdej strony. Polędwiczki przekładamy na talerz a na tłuszczu
pozostałym z ich smażenia szklimy cebule pokrojoną w księżyce.
Wkładamy ponownie polędwiczki. Dolewamy wywar grzybowy i suszone grzyby leśne lub
mun. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około 35 minut do
miękkości.
Polenta: 2
szklanki wody gotujemy do wrzenia. Dosypujemy kaszkę kukurydziana,
sól oraz dokładamy łyżkę masła. Gotujemy cały czas mieszając
aż kaszka wchłonie cały płyn (około 8-10 minut). Kaszkę
przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i
studzimy. Zestalona kaszkę kroimy na porcje. Na patelni rozgrzewamy
masło z oliwą lub masło klarowane. Porcje kaszki przesmażamy na złoto z obu stron.
Oprószamy świeżo mielonym czarnym pieprzem i w razie potrzeby
solą.
Polędwiczki serwujemy ze smażoną polentą i lekką sałatką na bazie sałaty i sezonowych warzyw.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz