czwartek, 15 października 2015

Pieczony kurczak w winie i rozmarynie

  Kurczak to jedno z takich dań, którego nie da się nie lubić. Nie znam nikogo kto by powiedział "nie lubię kurczaka!" Można go przygotować na milion sposobów, bo mięso kurczaka jest mało wyraziste a od dodanych składników i przypraw w dużej mierze zależy jego smak. Daje do spore pole do popisu i wymyślania nowych połączeń smakowych. Możemy przygotować go w całości, same piersi czy nóżki... możliwość jest tyle ile osób go przygotowujących.


Dziś chciałam się z Wami podzielić przepisem na kurczaka pieczonego w całości z chrupiącą skórką , aromatem czosnku i rozmarynu oraz wyczuwalnym posmakiem wina. 
Świetnie komponuje się z pieczonymi ziemniakami i dipem jogurtowym lub czosnkowym.
Możecie go podać na weekendowy obiad, kolację ze znajomymi lub imprezkę w gronie znajomych.
Jest to danie typu "samograj" - marynujemy i wkładamy do piekarnika. Piecze się sam, wystarczy raz po raz spojrzeć czy jest już dobre ;)







SKŁADNIKI:
kurczak o wadze około 1,5 kg (wypatroszony)kieliszek różowego/białego wina 
50g masła 
skórka i sok z cytryny
3 ząbki czosnku

oliwa z oliwek
rozmaryn 
sól
czarny pieprz





SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:


Miękkie masło ucieramy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, świeżo mielonym pieprzem i rozmarynem. Nacieramy dokładnie całego kurczaka, również wewnątrz jak i pod skórką przy piersiach. Pozostawiamy na kilka godzin w lodówce a najlepiej na całą no, wtedy dobrze przejdzie aromatem składników.
Kurczaka nabijamy na butelkę od piwa którą stawiamy w naczyniu żaroodpornym. Kurczaka polewamy niewielka ilością oliwy z oliwek tak aby masło się nie przypaliło. Pieczemy w 180 stopniach C przez około 1,5 godziny. Po około 15-20 minutach od włożenia kurczaka do piekarnika podlewamy kieliszkiem wina. Ponawiamy podlewanie płynami ściekającymi do naczynia żaroodpornego co kilkanaście minut. 
Serwujemy z pieczonymi ziemniaczkami, dipem jogurtowym lub czosnkowym i surówką.

Smacznego! 



Polecam też mojego ulubionego kurczaka w miodowej glazurze z wyraźnym aromatem czosnku - Miodowy kurczak na butelce 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly