Kurczak
to jedno z takich dań, którego nie da się nie lubić. Nie znam nikogo kto by powiedział "nie lubię kurczaka!" Można go przygotować na milion sposobów, bo mięso kurczaka jest mało wyraziste a od dodanych składników i przypraw w dużej mierze zależy jego smak. Daje do spore pole do popisu i wymyślania nowych połączeń smakowych. Możemy przygotować go w całości, same piersi czy nóżki... możliwość jest tyle ile osób go przygotowujących.
Dziś chciałam się z Wami podzielić przepisem na kurczaka pieczonego w całości z
chrupiącą skórką , aromatem czosnku i rozmarynu oraz wyczuwalnym
posmakiem wina.
Świetnie
komponuje się z pieczonymi ziemniakami i dipem jogurtowym lub
czosnkowym.
Możecie go podać na weekendowy obiad, kolację ze znajomymi lub imprezkę w gronie znajomych.
Jest to danie typu "samograj" - marynujemy i wkładamy do piekarnika. Piecze się sam, wystarczy raz po raz spojrzeć czy jest już dobre ;)
SKŁADNIKI:
kurczak
o wadze około 1,5 kg (wypatroszony)kieliszek
różowego/białego wina 50g masła
skórka i sok z cytryny
3
ząbki czosnku
oliwa
z oliwek
rozmaryn sól
czarny
pieprz
SPOSÓB
PRZYGOTOWANIA:
Miękkie
masło ucieramy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą,
świeżo mielonym pieprzem i rozmarynem. Nacieramy dokładnie całego
kurczaka, również wewnątrz jak i pod skórką przy piersiach.
Pozostawiamy na kilka godzin w lodówce a najlepiej na całą no, wtedy dobrze przejdzie aromatem składników.
Kurczaka nabijamy na butelkę od piwa którą stawiamy w naczyniu żaroodpornym. Kurczaka polewamy niewielka ilością oliwy z oliwek tak aby masło się nie przypaliło. Pieczemy w 180 stopniach C przez około 1,5 godziny. Po około 15-20 minutach od włożenia kurczaka do piekarnika podlewamy kieliszkiem wina. Ponawiamy podlewanie płynami ściekającymi do naczynia żaroodpornego co kilkanaście minut.
Kurczaka nabijamy na butelkę od piwa którą stawiamy w naczyniu żaroodpornym. Kurczaka polewamy niewielka ilością oliwy z oliwek tak aby masło się nie przypaliło. Pieczemy w 180 stopniach C przez około 1,5 godziny. Po około 15-20 minutach od włożenia kurczaka do piekarnika podlewamy kieliszkiem wina. Ponawiamy podlewanie płynami ściekającymi do naczynia żaroodpornego co kilkanaście minut.
Serwujemy z pieczonymi
ziemniaczkami, dipem jogurtowym lub czosnkowym i surówką.
Smacznego!
Polecam też mojego ulubionego kurczaka w miodowej glazurze z wyraźnym aromatem czosnku - Miodowy kurczak na butelce
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz