Ta pyszna,
kolorowa sałatka jest dziecinnie prosta w przygotowaniu a
smakuje naprzepysznie. Włąsciwie to mam duże wątpliwości czy wogóle jest
to sałatka czy po prostu propozycja podania. Tak czy owak połączenie
smaków jest naprawdę wyborne. Słodkawe buraki, chrupiące orzechy i lekko
ostra, wyrazista rukola. Kocham :)
Sezon na buraki w pełni, orzechy lecą z drzew... nic nie stoi na przeszkodzie, żeby ukłonić się jesieni taką lekka przekąską.
Możemy sobie ułatwić jej przygotowanie
mrożąc wcześniej ugotowane i pokrojone buraki. Wtedy jej
przygotowanie zajmie dosłownie chwilę a składniki zawsze będziemy mieli pod ręką.
Składniki:
(na
4 porcje)
2
duże buraki2 łyżki olej
2 łyżki kremu balsamicznego
2 łyżeczki miodu
200g rukoli
pół szklanki łuskanych orzechów włoskich
sól, czarny pieprz
Sposób
przygotowania:
Buraki
szorujemy i gotujemy w wodzie z dodatkiem soli do miękkości.
Obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki. Buraki możemy ugotować
wcześniej, pokroić i zamrozić. Wtedy przygotowanie sałatki będzie
znaczniej krótsze.
Na
patelni rozgrzewamy olej z balsamico i miodem. Gdy całość się
połączy a patelnia rozgrzeje układamy plasterki buraka.
Przesmażamy z obu stron. Przestudzamy.
Na
talerzach układamy rukolę a na niej wianuszek z karmelizowanych
buraków. Całość posypujemy grubo posiekanymi orzechami włoskimi, polewamy
powstałym przy karmelizowaniu sosem oraz doprawiamy solą i świeżo
mielonym czarnym pieprzem.
Świetnie smakuje również z dodatkiem sera koziego lub pokrojonej w plasterki fety.
*******************************************************************************
Przy tej okazji dwa sowa o orzechach włoskich
Orzechy
są jedną z zdrowszych przekąsek ale wiele osób ogranicza ich
spożycie ze względu na wysoką zawartość tłuszczu i kalorii.
Zupełnie bezzasadnie bo orzechy spożywane regularnie w niewielkich
ilościach nie tylko wspomagają odchudzanie, ale i chronią organizm
przed chorobami.
Orzechy
w rzeczy samej są bogate w tłuszcze ale warto zwrócić uwagę, iż
są to dobre tłuszcze i antyoksydanty, które regulują
metabolizm i zapobiegają gromadzeniu się zbędnej tkanki
tłuszczowej
a ich włączenie do codziennej diety może przyczynić się do
zmniejszenia dolegliwości sercowych, obniżenia stężenia złego
cholesterolu we krwi oraz zmniejszenia masy ciała.
Jednymi
z najpopularniejszych orzechów spożywanych w Polsce są orzechy włoskie. W 15% składają
się z wysokowartościowego białka. Wyróżniają się rekordową
zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (3 orzechy
włoskie pokrywają dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3
dorosłego człowieka). Są też bogatym źródłem witaminy B6 i
kwasu foliowego. Kaloryczność: 645
kcal/100
g.
Orzechy - kilka
porad praktycznych...
*
Najlepiej kupować całe orzechy i rozłupywać je tuż przed
spożyciem ponieważ łupiny chronią orzechy od ciepła, powietrza,
światła i wilgoci oraz spowalniając procesy utleniania.
*
Orzechy łuskane nie są zbyt trwałe i nierzadko jełczeją- trzeba
je przechowywać szczelnie zamknięte w chłodnym, ciemnym i suchym
miejscu, a najlepiej łupać na bieżące spożycie.
*
Zdrowsze są surowe orzechy - prażenie czy pieczenie pozbawia ich
części antyoksydantów.
*
Orzechy ziemne, pistacje warto kupować w podstawowej , niełuskanej
i niesolonej formie aby nie dodawać sobie nadprogramowo sodu i
potasu.
*
Orzechy w skorupach(włoskie, laskowe) przed przechowywaniem warto
dokładnie wysuszyć aby nie spleśniały i zawilgotniały. Najlepiej
zbierać je spod krzewu czy drzewa na bieżąco rozkładać
pojedyncza warstwa na gazetach i pozostawić do wysuszenia w
zależności od temperatury na kilka/kilkanaście dni.
*
Unikajmy suszenia orzechów w piekarniku. Nawet stosunkowo niska
temperatura pozbawia je dobroczynnych przeciwutleniaczy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz