czwartek, 2 października 2014

Makaron z grzybami i sosem śmietanowym

Póki sezon grzybowy w pełni polecam ten bardzo szybki i łatwy obiad. Sycący pełnoziarnisty makaron w połączeniu z kremowym, śmietankowym sosem, wyrazistymi grzybami i słodkawą cebulka stanowią przepyszne połączenie.

 




Składniki:
300g grzybów leśnych (borowiki, podgrzybki, maślaki itp)
½ czerwonej cebuli
łyżka masła klarowanego
200ml słodkiej śmietanki
100ml białego wina
sól
biały pieprz
oliwa z oliwek
makaron pełnoziarnisty spaghetti
natka pietruszki

Sposób przygotowania:
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić i skropić oliwa z oliwek.
Grzyby oczyścić, umyć. Jeśli są duże przekroić na pół. Przesmażyć na suchej patelni aż odparują wodę. Dodać masło klarowane i drobno posiekaną cebulę. Zeszklić. Podlać śmietanką i winem i zredukować do pożądanej konsystencji. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem.
Makaron wykładamy na talerze. Polewamy sosem i dekorujemy natką pietruszki.



2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly