wtorek, 2 października 2018

Pieczony indyk teriyaki

Bardzo aromatyczna pieczona pierś z kurczaka doskonale łączy w sobie smaki sosu teriyaki, miodu, octu winnego i rozmarynu. Wspaniale sprawdzi się na rodzinnych obiadach lub świątecznym stole.

 

Składniki:
Duża pierś z indyka (około 800g)
150ml sosu teriyaki
2-3 łyżki miodu naturalnego
2-3 łyżki oleju słonecznikowego
2 łyżki octu winnego
1 łyżeczka suszonego rozmarynu lub gałązka świeżego

Sposób przygotowania:
Pierś z indyka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Wszystkie składniki marynaty: sos teriyaki, miód, olej, ocet i rozmaryn dokładnie mieszamy. Mięso umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i macerujemy w marynacie przez kilka godzin a najlepiej przez noc.
Pieczemy w 200 stopniach C przez około 50-60 minut. Co 15 minut polewamy mięso marynatą.
Po wyciagnięciu z piekarnika mięso pozostawiamy żeby odpoczęło przez około 5-10 minut, a następnie kroimy.




Czas przygotowania: 10' + 60’ pieczenie
Trudność: łatwe
Ilość porcji: 5
Kaloryczność: 340 kcal / porcja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly