wtorek, 25 września 2018

Pizza 'polska' z ziemniakami, boczkiem i cebulą

Znacie kogoś kto nie lubi pizzy? Ja nie!
Zapraszam na pizzę na cienkim cieście z dodatkiem typowo polskich składników: ziemniaków w mundurkach, boczku oraz kiszonych ogórków. Pycha!




Składniki:
ciasto:
1o0ml ciepłej wody
90 ml ciepłego mleka
30 g drożdży
350g przesianej mąki pszennej tortowej
szczypta soli
łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy

dodatki:
gęsty sos pomidorowy (najlepiej domowy)
150g wędzonego boczku
2-3 ziemniaki
Ser mozzarella
oregano
kiszone ogórki lub sałatka szwedzka
rukola

Sposób przygotowania:
Ciasto: Wodę podgrzać. Zalać drożdże ciepłą (nie gorącą!) wodą i mlekiem. Dodać cukier i wymieszać. Do miksera wkładamy mąkę, sól, oliwę. Następnie stopniowo dodajemy drożdże. wyrabiamy ciasto 3-4 minuty. Ciasto formujemy w kulę, wkładamy do suchej miski i zostawiamy w cieple przykryte ścierką na około 40-60 minut.
Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Studzimy, obieramy i kroimy w plastry.
Ciasto dzielimy na dwie pizzę. Rozwałkowujemy lub rozciągamy do pożądanej średnicy i gęsto nakłuwamy widelcem. Kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy równomiernie sosem pomidorowym. Nakładamy składniki: ziemniaki i boczek. Posypujemy oregano i startym serem mozarella. Pieczemy w 240 stopniach C przez 10-12 stopni C. Serwujemy posypane świeżą rukolą z dodatkiem ogórków kiszonych (lub szwedzkich).



Czas przygotowania: 20' + rośnięcie ciasta 60‘
Trudność: łatwe
Ilość porcji: 4
Kaloryczność: 570 kcal / porcja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly