środa, 17 października 2018

Herbata z mandarynką i pigwowcem

Aromatyczna korzenna herbata z owocami nieodzownie kojarzy się z zimowymi wieczorami. Nie tylko doskonale smakuje i dostarcza witaminy C ale też znakomicie poprawia nastrój

 
Składniki:
2 szklanki zaparzonej czarnej herbaty
mandarynka 2 szt.
pigwowiec 2szt (lub 1 mała pigwa)
anyż gwieździsty 1 szt.
goździki 5-6 szt
opcjonalnie cukier lub miód do dosłodzenie
opcjonalnie gałązka rozmarynu lub listek laurowy

Sposób przygotowania:
Herbatę zaparzyć razem z goździkami i anyżem w dzbanku. Dodać ćwiartki sparzonych mandarynek i plasterki pigwowca. Herbatę można dosłodzić wedle uznania cukrem lub miodem, pamiętając o tym , żeby miodu nie dodawać do wrzątku bo straci swoje zdrowotne właściwości. Rozlać do szklanek razem z przyprawami i owocami. Opcjonalni można dodać gałązkę świeżego rozmarynu lub listek laurowy.







2 komentarze:

  1. Pyszna, rozgrzewająca herbata. Idealna na chłodne wieczory :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio często przygotowuję podobną. Niesamowity smak!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly