poniedziałek, 30 kwietnia 2018

Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami

Wariacja na temat klasycznego hummusu z ciecierzycy z dodatkiem super aromatycznych suszonych pomidorów oraz orzechów. Świetnie sprawdza się na kanapkach a także jak dip do surowych warzyw pokrojonych w słupki czy chipsów tortilla.




Składniki:
350 g ciecierzycy z puszki, odsączonej
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka płatków chilli
2 łyżeczki pasty sezamowej tahini
5-6 kawałków suszonych pomidorów
około 5 - 6 łyżek oliwy z suszonych pomidorów
100 g orzeszków pinii lub włoskich
Sól, czarny pieprz
½ pęczka dymki

Sposób przygotowania:
Orzechy uprażyć na suchej patelni.
Ciecierzyce odsączyć z zalewy, umieścić w kielichu blendera z ząbkiem czosnku, orzechami, pastą sezamową i oliwą z suszonych pomidorów. Zblendować na gładki krem. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Dymkę i suszone pomidory drobno posiekać. Wymieszać z pastą z ciecierzycy.

Czas przygotowania: 15'
Trudność: łatwe
Kaloryczność: 280 kcal / porcja

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly