czwartek, 30 listopada 2017

Śledź po polsku

Śledź to fantastyczne danie na wigilijna kolację, zwłaszcza dla osób, które w kuchni nie czują się jak ryba w wodzie. Śledź tworzy smaczne połączenie z wieloma dodatkami a jego przygotowanie nie jest skomplikowane. Zapraszam na śledzia po polsku z sporą ilością cebulki, leśnymi grzybami i suszonymi śliwkami skąpanego w aromatycznym, pomidorowym sosie.



Składniki:
400g filetów śledziowych a'la matias
2 cebule białe
garść suszonych borowików lub podgrzybków
2-3 suszone śliwki
łyżka pasty pomidorowej
3-4 listki laurowe
3-4 kulki ziela angielskiego
sól i pieprz do smaku

mleko do wymoczenia śledziowe
olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Filety śledziowe opłukać z oleju i zalać mlekiem, tak aby przykrywało rybę. Pozostawić przez około 1h. Odcedzić i osuszyć papierowymi ręcznikami.
Suszone grzyby zalać minimalna ilością wody i ugotować do miękkości na małym ogniu. Odcedzić i pokroić w paseczki. Wywar pozostawić.
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać nieco oleju i zeszklić cebulkę. Dodać pastę pomidorową i 3-4 łyżki wywaru z grzybów, rozprowadzić. Dodać ugotowane grzyby, pokrojone w paseczki suszone śliwki oraz zile angielskie i liście laurowe. Doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem.
Odsączone śledzie wymieszać z masą pomidorowo-cebulową.
Przełożyć do słoika. Przechowywać w lodówce. Najlepsze są na drugi dzień, gdy smaki się przegryzą.


3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly