środa, 6 września 2017

Papryka faszerowana mięsem i batatami

Przepyszna, zdrowa propozycja na letni obiad. Aromatyczna papryka faszerowana mięsem indyczym, słodkawymi batatami i wyrazistymi oliwkami. 

 
Składniki:
4 strąki papryki
500g mielonego mięsa indyczego
olej do smażenia
2 ząbki czosnku
biała cebula
sól, czarny pieprz, czerwona papryka, tymianek, oregano, cynamon, kmin rzymski
duży batatami
1/2 kalafiora
2 marchewki
szklanka czarnych oliwek
4-5 łyżek ajwaru lub pelatti pomidorowego

Do podania:
rukola/roszponka

Sposób przygotowania:
Batata myjemy i kroimy na 4 części. Każdą owijamy szczelnie folią aluminiową. Podobnie w folię owijamy duże różyczki kalafiora. Warzywa umieszczamy na blasze piekarnika i pieczemy w 200 stopniach C przez około 30-40 min. Opcjonalnie warzywa możemy ugotować na parze. Batata kroimy w kostkę. Kalafior dzielimy na mniejsze kawałki.
Papryki myjemy i odcinamy wierzch. Oczyszczamy.
Na dużej patelni rozgrzewamy nieco oleju. Cebule drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę lub rozcieramy na desce do krojenia. Cebule i czosnek szklimy na oleju. Dodajemy mięso mielone i doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, słodką papryką, ziołami i odrobina cynamonu. Gdy mięso się zetnie, dokładamy startą na dużych oczkach marchewkę oraz ajwar lub pomidorowe pelatti. Przykrywamy pokrywką i dusimy około 10-15 minut. Dodajemy przygotowane wcześniej bataty i kalafior oraz przekrojone na pół oliwki. Mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku.
Papryki napełniamy przygotowanym farszem. Pieczemy w 180 stopniach C przez około 25 minut.
Serwujemy z dodatkiem rukoli lub roszponki.



1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly