poniedziałek, 11 września 2017

Makaron z cytrynowo-czosnkowymi drobinkami

Przepis z książki Nigelli Lowson. We Włoszech uprażona bułkę tartą nazywa się il Parmigiano dei poveri czyli parmezanem ubogich. Dzięki dodatkowy cytryny, czosnku i chili te danie ma jednak bogaty smak.

 

Składniki:
300g makaronu
skórka otarta z jednej cytryny oraz sok z 1/2
50g bułki tartej
ząbek czosnku
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 łyżki oliwy
sól, papryka chili w płatkach, czarny pieprz

Sposób przygotowania:
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Odcedzić. Zachować szklankę płynu. Łyżkę oliwy rozgrzać na patelni, Dołożyć skórkę otartą z cytryny i po kilku sekundach bułkę tartą. Prażymy na gorącej patelni aż się zezłoci i przesypujemy na talerz. Odcedzony makaron polewamy dwoma łyżkami oliw z oliwek oraz sokiem z połówki cytryny. Dodajemy płatki chili, czosnek oraz sól do smaku. Dolewamy nieco zachowanego [płyny z gotowania makaronu, tak aby powstała niewielką ilość sosu. Dosypujemy bułkę tarta oraz natkę pietruszki (zachowując nieco do posypania). Całość mieszamy. Na talerzu posypujemy reszta zachowanej bułki z natką.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly