piątek, 10 marca 2017

Łosoś z duszonymi warzywami

Pyszna, zdrowa ryba nie potrzebuje wielkiej oprawy żeby smakować wybornie. Towarzystwo duszonych warzyw korzeniowych z papryka i pomidorami fantastycznie komponuje się z delikatnym smakiem ryby. To danie to dowód na to że rybę po grecku można serwować nie tylko na święta.


 

SKŁADNIKI:

800g świeżego łososia
1 cytryna
sól, czarny pieprz

warzywa:
4 marchewki
2-3 pietruszki
½ selera
2 cebule
1 papryka czerwona
1l domowego przecieru pomidorowego lub 2-3 puszki pelatti
sól, czarny pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, słodka papryka

PRZYGOTOWANIE:

Rybę kroimy na kawałki pożądanej wielkości i doprawiamy z obu stron solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz sokiem z cytryny. Zostawiamy w lodówce na 30 minut.
Warzywa:
Marchew, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
W dużym garnku podsmażamy na łyżce masła i łyżce oliwy z oliwek drobno posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy posiekaną czerwoną paprykę a następnie starte warzywa korzeniowe. Podlewamy przecierem pomidorowym oraz dodajemy kilka listków laurowych i kulek ziela angielskiego.. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem aż warzywa zmiękną. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz słodką papryką.

Rybę smażymy na złoto z obu stron na maśle z oliwą z oliwek.
Serwujemy w towarzystwie duszonych warzyw.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly