środa, 8 marca 2017

Crepes Suzette - naleśniki z syropem pomarańczowym

Aromatyczne, słodziutkie naleśniki w pomarańczowym syropie maślano-karmelowym. Doskonałe jako deser na ciepło lub rozpustne śniadanie.
Dzisiejszy przepis powstał we współpracy z producentem mąki Szymanowskiej marką Polskie Młyny.

 

Składniki:

Ciasto:
1 szklanka mąki szymanowskiej tortowej
2/3 szklanki zimnego mleka
2/3 szklanki zimnej wody
3 duże jajka
1/4 łyżeczki soli
3 łyżki Oleju Polskiego Rzepakowego + do smarowania patelni

Syrop pomarańczowy:
3 łyżki cukru
Sok z ¼ cytryny
Skórka z 1 pomarańczy
Sok z 2pomaranczy (1/2 szklanki)
3 łyżki masła
1 łyżka likieru pomarańczowego (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Naleśniki:
Wszystkie składniki umieścić w misie malaksera i zmiksować na gładką masę (lub wymieszać trzepaczką). Wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
Rozgrzać dobrą, nieprzywierającą patelnię. Natłuścić masłem. Wlewać na patelnię (najlepiej dedykowaną do naleśników) nieduże porcje ciasta i smażyć naleśniki, z obu stron, do lekkiego zrumienienia.

Syrop pomarańczowy:
Na średnim ogniu rozgrzać patelnie o średnicy 20 cm, na środek wsypać cukier i podgrzewać go bez mieszania przez około 2 minuty aż cukier się roztopi, zacznie bulgotać i powstanie gęsty syrop. Uważać aby cukier się nie przypalił, bo będzie gorzki. Dodać skórkę i sok z pomarańczy oraz sok z cytryny. Szybko, intensywnie wymieszać. Dodać masło i mieszać cały czas aż syrop będzie gładki i gęsty. Wlać likier pomarańczowy i wymieszać.

Trzymając patelnię na ogniu włożyć jeden naleśnik i wymaczać go w sosie, złożyć w trójkąt i przesunąć na bok patelni, włożyć drugi naleśnik i powtórzyć jak poprzednio. Podobnie postępować z pozostałymi dwoma naleśnikami. Przesmażyć około minuty w bulgoczącym syropie, aby naleśniki dobrze przenikły jego smakiem.
Serwować gorące.



3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly