poniedziałek, 9 stycznia 2017

Sałatka z kapustą, gruszką i lazurem

Połączenie smaku słodkawej gruszki, chrupiących orzechów i wyrazistego lazura z lekko pikantną rukola oraz kapustą pekińską. Jedna z moich ulubionych sałatek gotowa w maksymalnie 10 minut.

 

Składniki:
(na dwie duże porcje)

pół kapusty pekińskiej
duża garść rukoli
twarda gruszka
10-15 orzechów włoskich
100g sera lazur błękitny
oliwa extra virgin
sól, pieprz,
ew. papryczka chilii

Wykonanie:

Kapustę drobniutko poszatkować nożem.
Gruszki umyć, przekroić na pół i wyciąć gniazdo nasienne. Pokroić każdą ćwiartkę na cztery części. Lazur pokroić w kostkę. Orzechy rozłupać i podzielić na ćwiartki.
W miseczkach wyłożyć kapustę oraz rukolę, na niej promieniście ułożyć kawałki gruszki. Posypać kawałkami lazura i orzechami włoskimi. Całość skropić oliwą z oliwek, doprawić solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem i ewentualnie płatkami papryczki chili.





2 komentarze:

  1. pyszne zestawienie składników. sałatka wygląda świeżo i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham takie sery pleśniowe w sałatkach. ;)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly