poniedziałek, 30 stycznia 2017

Sałatka z jajkiem i awokado

Świeża, chrupiąca sałata, lekko pikantne kiełki rzodkiewki, jajko i awokado połączone wyrazistym winegretem. Pyszny, lekki i zdrowy posiłek!

 

SKŁADNIKI:
(na dwie porcje)
mieszanka sałaty
kiełki rzodkiewki duża garść
2 jajka
awokado

winegret:
łyżka octu winnego
łyżka oliwy z oliwek
łyżka wody
½ łyżeczki cukru
sól, świeżo mielonym czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Winegret:
W małym słoiczku umieszczamy oliwę z oliwek, ocet, wodę, cukier, sól i czarny pieprz. Dobrze wstrząsamy słoikiem do połączenia składników.

Jajka gotujemy na twardo. Studzimy i obieramy. Kroimy na ćwiartki.
Sałatę myjemy i odsączamy na sitku lub w wirówce. Awokado rozcinamy na pół i lekko przekręcamy. Rozpołowione kroimy w skórce na plasterki a następnie delikatnie podważamy łyżką.
Na talerzach układamy sałatę i kiełki rzodkiewki. Na wierzchu układamy wachlarz z połowy pokrojonego awokado oraz ćwiartki jajka. Całość polewamy przygotowanym wcześniej winegretem.



2 komentarze:

  1. Wygląda przecudownie! Jak z prawdziwej książki kucharskiej. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly