piątek, 9 grudnia 2016

Pieczony kurczak miodowo-musztardowy

Połączenie wyrazistej, ostrej musztardy z słodkim miodem jest po prostu fantastyczne. Tak przygotowany kurczak ma chrupiącą, wypieczoną skórkę i soczyste mięso.

 
Składniki:
1 kurczak ok. 2 kg
4 łyżki musztardy sarepskiej
4 łyżki musztardy francuskiej
1 łyżka miodu
2 łyżki oliwy
sól, czarny pieprz
½ cytryny
½ cebuli

glazura:
2 łyżki miodu
2 łyżki musztardy sarepskiej

Sposób przygotowania:
Kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Doprawić solą i pieprzem (również w środku), zużywając w sumie ok. 2 łyżeczki soli morskiej i 1/2 łyżeczki pieprzu. Do środka włożyć cytrynę i cebulę, sznurkiem związać nogi. Kurczaka wysmarować mieszanką musztardy ziarnistej i miodowej, miodu i oliwy.
Piec w temperaturze 210 stopni C przez w sumie 2h. Co ół godziny przewracać kurczaka na druga stronę, aby był równo wypieczony. Na 15 minut przed końcem pieczenia wymieszać składniki glazury i posmarować kurczaka.
Po upieczeniu zostawić na 10 minut poza piekarnikiem. Dopiero po tym czasie można go pokroić.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly