środa, 7 grudnia 2016

Ciasto makowo-pomarańczowe

Ten przepis to odświeżona wersja tradycyjnego ciasta makowego zwanego tez piegusem, wzbogacona o pomarańczę i orzechy. Typowo świąteczne połączenie smaków!

 
Składniki:
(na blachę o wymiarach 25 cm x 25cm)
4 jajka
330 g cukru
120 g masła
360 g maku suchego
220 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka octu
300 g kwaśnej śmietany 18%
3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
skórka z 1 pomarańczy
70 g orzechów
3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

lukier:
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
oraz kandyzowana skórka pomarańczowa

Sposób przygotowania:
W misie miksera umieścić białka jajek z szczyptą soli i ubić na sztywno a następnie powoli wsypywać cukier. Ubić do powstania lekkiej i puszystej masy a następnie dodać żółtka. Strużką wlewać przestudzone masło, cały czas ubijając. Następnie cały czas mieszając dodawać kolejno mąkę, śmietanę, mak, proszek do pieczenia, ocet i ekstrakt waniliowy.
Na końcu dodać skórkę otartą z pomarańczy, kandyzowane skórki i posiekane orzechy. Wymieszać łyżka do połączenia składników.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni C przez około 50-55 minut do tzw. „suchego patyczka”.
Z cukru i soku pomarańczowego utrzeć lukier. Udekorować wierzch ciasta, posypać kandyzowaną skórką.

 Przepis z bloga mojewypieki.com po moich modyfikacjach.

2 komentarze:

  1. To ciacho kojarzy mi się bardzo ze świętami. Makowa masa i nutka pomarańczy :) Pycha

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy ktos robil? Mam ochote zrobic je na swieta ale nie wiem czy sie uda i jak smakuje :-( prosze o opinie

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly