niedziela, 27 listopada 2016

Wigilijna kapusta z grochem

Do Bożego Narodzenia został już mniej niż  miesiąc więc czas najwyższy pomyśleć o świątecznym menu. Na wigilijnym stole w mojej rodzinie nigdy nie może zabraknąć kapusty z grochem. Jest to nieodzowna i zawsze z chęcią zjadana potrawa, nie ma takiej opcji że jej nie będzie ;)


Składniki:
600g kiszonej kapusty (najlepiej mocno ukiszonej)
250g grochu niełuskanego
2 średnie cebule
100g masła
2 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz, kminek

Sposób wykonania:

Groch namoczyć dzień wcześniej w letniej wodzie. Kapustę posiekać i ugotować w niewielkiej ilości wody. Jeśli dysponujemy woda z kapusty można ugotować kapustę w niej. W osobnym garnku ugotować groch tak aby pozostał lekko twardawy i zachował formę kulek. Cebulkę posiekana w kostkę przesmażyć na maśle do zeszklenia a następnie dodać mąkę. Kapustę, odsączony groch i cebulę połączyć. Doprawić do smaku solą, pieprzem i kminkiem.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly