środa, 30 listopada 2016

Lekka sałatka z jajkiem i roszponką

Przygotowanie tej bajecznie prostej sałatki to maksymalnie 15 minut, a jej bogaty smak, przełamany chrupiącymi orzechami sprawi, że zasmakuje nie tylko osobom dbającym o dietę.





Składniki:

(na 2 porcje)

200g roszponki

pól szklanki orzechów włoskich

2 jajka

ogórek wężowy

kilka dużych rzodkiewek

czarnuszka

oliwa z oliwek

sos sałatkowy ziołowy


Sposób przygotowania:

Roszponkę, ogórka i rzodkiewki myjemy i osuszamy. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy. Ogórka obieramy wzdłuż obieraczką do warzyw tworząc wąskie wstążki. W ten sam sposób „kroimy” w cienkie plasterki rzodkiewki. Jajka kroimy w ćwiartki. Sos sałatkowy przygotowujemy z oliwa i odrobina wody. Na talerzach układamy roszponkę a na niej kolejno ogórki, rzodkiewki i jajko. Całość polewamy sosem sałatkowym oraz posypujemy orzechami i czarnuszką.


Czas przygotowania: 15’

Trudność: łatwe

Ilość porcji: 2

Kaloryczność: 270 kcal/porcja


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly