piątek, 9 września 2016

Biszkopt z mirabelkami

Mirabelki występują powszechnie w ogrodach, na polach czy nieużytkach ale rzadko goszczą na stołach. Te kwaskowe śliwki świetnie kontrastują z słodkim smakiem ciasta biszkoptowego. 



Składniki:
(na formę 25cm x 25cm lub tortownicę o średnicy 26 cm)
5 jajek
350g mąki tortowej
240g cukru
1 łyżeczka cukru z prawdziwa wanilią
½ szklanki oleju słonecznikowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Łyżka octu spirytusowego

Mirabelki
Cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Całe jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym aż będą puszyste i niemal białe (zajmuje to około 10-12 minut).
W tym czasie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia.
Delikatna stróżka wlewamy olej do jajek z cukrem a następnie powoli po łyżce dodajemy sypkie składniki. Mieszamy delikatnie na małych obrotach, żeby ciasto było puszyste. Dodajemy łyżkę octu spirytusowego. Jego smak i zapach nie będzie wyczuwalny a dzięki niemy nie ma metalicznego posmaku proszku do pieczenia.

Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy.
Mirabelki myjemy i przekrawamy na pół, wyciągając pestkę.
Układamy na cieście skórką do dołu.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 50 minut do tzw. „suchego patyczka”.
Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly