środa, 27 lipca 2016

Pieczarka w klopsie

Klopsiki z mięsa drobiowego z bogatym wnętrzem są ciekawą odmianą klasycznych pulpetów. Pieczarka schowana w środku klopsika jest miłą niespodzianką i smacznym przełamaniem smaku mięsa.






Składniki:


500g mięsa mielonego drobiowego

jajko

4 łyżki bułki tartej

2 ząbki czosnku

majeranek, sól, czarny pieprz

3 łyżki masła klarowanego

10-15 szt małych pieczarek



Wykonanie:



Pieczarki opłukujemy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego i przesmażmy pieczarki doprawiając sola i czarnym pieprzem.

Mięso łączymy z bułka tartą, jajkiem, przeciśniętymi ząbkami czosnku i przyprawami do uzyskania jednolitej masy. Z masy odrywamy małe kawałki rozpłaszczamy dłonią i kładziemy na środku pieczarkę. Formujemy okrągłą kulkę z pieczarka w środku. Pozostałe masło klarowane rozgrzewamy i smażymy klopsy na złoto ze wszystkich stron. Serwujemy z dodatkiem ziemniaków/ryżu i surówki.

2 komentarze:

  1. Bardzo fajnie się prezentuje po przecięciu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawe połączenie

    ------------------------------

    http://bit.ly/2eq3TuE

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly