poniedziałek, 27 czerwca 2016

Makaron z groszkiem i jajkiem

To danie jest idealne kiedy macie niewiele czasu i niewiele w lodówce. Wystarczy kilka niewyszukanych składników i 20 minut i pyszny zielony wiosenny obiad gotowy.




Składniki:

400g makaronu (u mnie farfalle)
1,5 szklanki zielonego groszku
łyżka masła
pęczek koperku
ząbek czosnku
2 jajka
100ml słodkiej śmietanki
sól, czarny pieprz, papryka w płatkach

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Odcedzamy.
W osobnym garnku przez około 4 minuty gotujemy groszek. Odcedzamy.
W garnku roztapiamy łyżkę masła i przesmażmy chwilkę makaron. Jajka dokładnie mieszamy z roztartym ząbkiem czosnku, drobno posiekanym koperkiem, śmietanką oraz solą i pieprzem. Makaron zalewamy jajkami z dodatki i przesmażamy aż jajka się zetną. Całość serwujemy z posypane świeżymi ziołami i płatkami papryki.


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly